Klädsel vid begravning

Klädsel vid begravning

Hur ska jag vara klädd på en begravning? Det är fortfarande en vanlig fråga vi får.
Och även om mörka kläder i många fall är vanligast, ber allt fler om ljus klädsel.

Hur formellt du behöver klä dig på begravning varierar. Men även när det inte finns några uttalade krav om klädsel, kan det kännas bra att klä upp sig. Dels som ett sätt att förbereda dig själv för begravningen, dels för att visa respekt och deltagande.

Vanligast idag är fortfarande mörk klädsel, som kostym, klänning eller byxor. Bär du slips brukar du som nära anhörig välja vit medan övriga väljer svart. Var gränsen går när det gäller vem som bär vit slips är inte definitiv men vanligast är make, barn, barnbarn och syskon gör det.

Om det inte står någonting om klädsel i dödsannonsen brukar det innebära traditionell klädsel. Det innebar förr svart klädsel men kan idag även innefatta mörka färger som grått och blått.

Ljus klädsel vid begravning

Står det valfri klädsel i inbjudan så är den valfri. Både vid kyrklig och borgerlig begravning. Många föredrar ändå en nedtonad stil för att inte ta uppmärksamheten från personen ni samlats för att ta avsked från.

Även om det är ljus eller valfri klädsel så ska den vara proper eller korrekt, hel och ren. Det är sällan någon som kommer till begravning med flip flops eller trasiga jeans. Säger inbjudan ljus klädsel eller sorgklädsel undanbedes, innebär det just ljus klädsel.  Barn kan alltid ha lite friare klädsel vid begravning.

Om den avlidne tyckte om en viss färg, exempelvis rosa, kan det i inbjudan stå Gärna klädsel med rosa detalj. De små detaljerna gör mycket när man ska hedra och samlas för att minnas det unika hos personen man tar farväl av.